KARAMOĞLU MEHMET BEYİN TÜRKÇE KONUŞMA FERMANI

Dönelim tekrar Karaman Beyliğine . Karaman oğullarını nure sofiden sonraki Karaman olan oğlu Karaman Bey Kerimüddin diye anılır hatta Silifke’ye İçel adından önce Kerimüddin ili denilir ve bir vali tayin edilir. Böylece Toroslar’da hüküm süren Karamanoğlu Beyliği sırasında Silifke adı değişerek Kerimüddin ilinden iç-iline dönüşür.

Yıllar birbirini kovalarken Kerimüddin Beyin Mehmet adında oğlu olur. Bu oğul büyüdükçe Mehmet Bey diye alınacaktır. Anadolu karışıktır bir taraftan Bizans akınları bir taraftan haçlı seferleri bir taraftan Moğol istilası Çin’den Vietnam’dan taa Avrupaya kadar her tarafı sarsan Moğol orduları Anadolu’da da bu karışık düzenden faydalanarak birçok Türk’ü katletmektedir. Karamanoğlu Mehmet Bey bir şekilde Konya’yı alıp idareye el kor. Alaaddin Siyaguş’u Konya’da Anadolu Selçuklu başına getirir kendi de vezir olur. 1277 tarihinde Konya’da bir divan toplantısı yapar. Bu toplantıdan öncede şöyle bir ferman yayınlar. 

“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahı her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye,

Bundan geru divanda, dergahta, bargahta, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmaya,

Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda, mecliste, meydanda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye,

Şimdengerü hiç gimesne kapıda, divanda, mecliste , seyranda Türk dilinden özge söz söylemesinler,

Şimden girü hiç kimesne kapuda ve divânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayri dil söylemeyeler.”

“Bugünden Sonra Divanda, Dergahta,Bargahta, Mecliste Ve Meydanda Türkçeden Başka Dil Kullanılmayacaktır.”

İşte 1277 yılında öz Türkçenin uygulayıcısı oğuz Yörükleri Karamanoğlu Mehmet bey her yerde Türkçenin konuşulması kararını verir ve Anadolu’da bir dil devrimi gerçekleştirir. Bu emirle birlikte Türkçesine sahip olan Yörükler ve bundan sonra kurulan beylikler ve devletler Türkçeyi unutmazlar. Bugün başta söylediğimiz Adriyatikten Çin denizine kadar Türkçe konuşuluyorsa Türkçe unutulmamışsa bunu Karamoğlu Mehmet beye borçluyuz. Şimdi bundan dolayı karaman ilimize “Türkçenin başkenti karaman” denilmektedir. Her yıl bu fermanın anısına mayıs ayında karaman ilinde Türk dil bayramı yapılmaktadır. Karamanoğlu Mehmet beyin büyük bir heykeli Karaman’da bulunmaktadır.

Bugün anayasamızın başında bulunan değiştirilemez kuralları içinde Türk dili de vardır. Türkçe değiştirilemez çünkü milleti millet yapan öğelerden birisi dildir. Vatan birliği, bayrak birliği, dil birliği olmayan milletlerin yaşaması mümkün değildir. Bunu bilen Atatürk Türk Dil Kurumunu bunun için kurmuştur. Fakat bugün Türkçe üzerinde birimsel çalışmaların azalması yanında kültür etkisiyle dilimiz değişmektedir. Şehrimizin sokaklarına bir bakalım . Her bir dükkanın adı Türkçe olmayan bir kelimedir. Hele hele şimdilerde Suriyeli esnafların da çoğalmasıyla tabelalar Arapçaya dönüşmektedir. Teknolojinin dilimize soktuğu kelimeleri ise ayıklamak mümkün değildir. Bence bugün bir ülkenin isim verdiği bir aletin adı aynen dilimize girmiş ve Türkçe Arapça Farsça kelimelerinin yanında İngilizce ve Fransızcayla da dolmuştur.

Dünya üzerinde Türkçeyi Karamanoğlu Mehmet beyin Türkçesiyle konuşan bir başka Türk topluluğu da gagauz(gökoğuz) Türkleridir. Bir çoğumuzun gagauzya dediği yere biz yanlış bir kelimeyle giriyoruz. Oysa orası gagauzya değil gagauz yeridir. Bizim sahillerimizde Alinin Yeri, Mehmetin Yeri gibi tabela isimlerinin aynısı orada vardır. Dinleri Hristiyan olmasına rağmen Türk Dili onların Türklüğünü muhafaza etmeye yetmiştir. Her yerde Türkçe yazalım Türkçe konuşalım ve Türkçe düşünelim. Sağlıcakla kalın.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir