ADRİYATİKTEN ÇİN SEDDİNE KADAR TÜRKÇE

Bugün Adriyatikten Çin Seddine kadar dediğimizde Türk toplulukları ve Türkçe gibi belleğimizin en başında birinci sıraya oturur. Bu geniş coğrafyada milyonlarca Türk toplulukları yaşar ve çoğu da bağımsız ya da özerk cumhuriyetlerdir. Türklerin ikinci yurdu Anadolu desek de önce birinci yurdunu bir hatırlayalım. Okul çağımızda hep öğrendik , öğrettik. Türkmen’in ana yurdu Orta Asya diye. Nereden geldik hemen cevabı yapıştırıveririz “Orta Asyadan” oysa Sait Uğur’un İçel tarihinde milattan önce 4 bin yıllarına dayanan kaya resimlerine dayanarak Silifke’de Türklerin tarihinin 6 bin veya 7 bin yıllık olduğunu söylüyor. Bu hususta öğrenme isteği olanlar Hititleri (Etileri) Etilerin bir kolu olan Silifke çevresinde yaşayan Luvileri genişçe incelesin. Biz Anadolu’ya 1071de mi gelmişiz yoksa binlerce yıl önce Anadolu Türk toprağı mıymış ?

Türklerde var olan 16 imparatorluk bir deyimle 16 Türk devleti ve Cumhurbaşkanı bayrağındaki 16 fors Türkmenlerin tarih boyunca kurduğu devletler olarak anlatılır. Bu anlatımı okuyanlar veya dinleyenler sanırlar ki Hunlar başka , Göktürkler başka , Selçuklular başka , Osmanlılar başka… Hiçbiri başka değildir. Millet hep aynı millettir, Türk’tür. Değişenler hanedanlardır yöneticilerdir.

Yine de uzun lafın kısası tarih döner dolaşır Malazgirt savaşına. Malazgirt savaşında Bizans ordusunda bulunan Peçenekler o yıllardan yüzlerce yıl önce karadenizin kuzeyinden balkanlara geçmişlerdir. Bulgarlar da aynıdır . Hele Büyük Hun İmparatorluğuna girdiğinde Roma’ya kadar uzanan Türk milletinin toprakları bugünkü Macaristan’da Ukrayna’da Ve Rusya’da ayrı ayrı incelenmiştir ve kaynakları da mevcuttur.

1071 ile Anadoluyu Bizans egemenliğinden almaya başlayan büyük Selçuklular ve devamında Anadolu Selçukluları burada değişik kültür ve uygarlıklardan etkilenmiş geleneklerde ve dilde karışımlar olmuştur. Fakat oğuz Türklerinin Anadoluya göçleri ve akınları başlayınca bunlar içinde bulunan nure sofi yani kömürcü karaman beyi Ermenek ve mut arasına yerleşmiş. Anadolu beylikleri içinde güçlü olan karaman çevresine gelen karaman beyliği obası Ermenek çevresinde kömürcülük yaparak Silifke kalesinde bulunan Ermenilerin ve Karaman ( larende ) da yaşayan kişilerin kömürlerini temin ederken hep etrafta bulunan kişilerle anlaşmış ya da çatışmış. Bir gün nure sufinin oğlu Babai tarikatının Toroslardaki temsilcisi oğlu Karaman beyi Silifkeye kömür satmaya gönderir. Ermeni tekfurunun idare ettiği Silifke kalesinde dostluklar gelişir fakat bin müddet sonra Karaman Bey Silifke kalesini Ermenilerden kendilerine alır. Bu çevredeki aşiretleri de toplayıp larende üzerine yürür larendeyi de alıp kendi adını verip Karaman Beyliğini ilan eder. O sırada merkezi Konya olan Anadolu Selçuklu da Anadoluya hakimdir. Toros’ları Türkleştiren Alaaddin Keykubat Alanyayı aldıktan sonra Alanya’dan erdemliye kadar bir fetih politikasına girişir. Komutanlarından Ertokuş ve çavlı beyi görevlendirip birisi Alanya kalesinden Göksu ırmağına kadar diğeri de karamandan kız kalesi ve Göksu ırmağı arasını fetheder ve Türkleştirir .

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir