Silifke Halkı  Depremzedelerin Yarasını Sarmaya Devam Ediyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana gelirken, ‘Kahramanmaraş’ın ardından saati 4.15 Gaziantep’e bağlı Nurdağı ilçesi yakınlarında bulunan 7,8 büyüklüğündeki deprem, Pazartesi günü sabaha karşı 4:15’te gerçekleşti. Birçok bina yıkılırken, binlerce kişi enkaz altında mahsur, Kahramanmaraş depremi neredeyse 33.000 kişinin öldüğü 1939’daki Erzincan depreminden sonra ülkemizde son yüzyılda meydana gelen en ölümcül ikinci deprem özelliğini taşıdığı aktarılıyor. Depremzedeler, soğuk hava ve kış şartlarının hâkim olduğu deprem bölgesinden göç ediyor..Depremin doğal bir sonucu olarak büyük bir göç dalgasının Adana’dan İstanbul’a kadar geniş coğrafyaya doğru gerçekleşeceği belirtiliyor. Depremzedeler önce bölgeye yakın kentlere gidiyor. Bu kentlerden kendilerine yeni rotalar oluşturuyor..Depremzedelerin göç ettikleri şehirlerin ise göç dalgasını kaldırıp kaldıramayacağı belirsiz. Bölgeden ayrılmak isteyen çok sayıda depremzede ise nereye gideceğini planlamadan yola çıkıyor. Yetkililer, deprem bölgesinden göç edecekler için bazı şehirler belirlese de yurttaşlar, Kayseri, Mersin, Adana, Konya, Ankara, İstanbul, İzmir ve hatta Edirne’ye kadar gidiyor. Çok sayıda depremzede başka şehirlere yerleşmeyi düşünüyor.Adıyaman Valiliği, göç alanı olarak Aydın’ı belirlerken yurttaşlar bu kente yönleniyor ancak Antalya’ya gidenler de var. Hatay’daki depremzedeleri Adana, Mersin, Ankara’ya gidiyor. Adana’nın da depremden etkilenmesi nedeniyle yurttaşlar, burada da kalmayıp yakın illere gitmeyi planlıyor. Göç nedeniyle kentteki apartmanlarda satılık ve kiralık ilanları artıyor ancak depremzedeler müstakil evlere yöneliyor. Adana’da depremzedeler daha çok Mersin ve İstanbul’a göç etmeye çalışıyor. Adıyaman’dan Mersin’e giden bir depremzede ailesi ise kente yerleşmeyi düşünüyor. Bir aile üyesi, “Akrabalarımızın yanında kalıyoruz. Mersin’de ev kiralayıp artık burada yaşayacağız” diyor.Depremin vurduğu 10 ilden çıkmak isteyen vatandaşların ilk uğrak yeri Mersin oldu. Mersin’e hem kalıcı olarak yerleşmek için hem başka illere geçmek için gelenler var. Deprem bölgesinden kendi özel araçlarıyla çıkanların yanı sıra trenle ya da otobüsle çıkan çok sayıda depremzede de Mersin’e geldi. Otobüs firmalarından edinilen bilgiye göre gelmeye devam edecekler.

Binlerce depremzede spor salonlarında, yurtlarda, okul salonlarında, fuar merkezlerinde oluşturulan geçici barınma alanlarında kalıyor.
Depremzedelerin Mersin’de kalmak istemesi durumunda kentteki yetersiz konut ve yüksek kiralar nedeniyle sorun yaşanacak. Mersin Büyükşehir Belediyesi, deprem bölgesinden gelen yurttaşlar için otogarda bir danışma masası kurdu. Burada depremzedeler belediyenin çadır alanlarına, yurtlarına, fuar merkezinde, spor salonunda, Erdemli sebze halinde yaptığı geçici barınma yerlerine yönlendiriliyor. Sadece belediyenin geçici barınma alanlarında kalan depremzedelerin sayısı 10 binİ geçtiği. Mersin Valiliği de öğrenci yurtlarının yanı sıra bazı okulların spor salonlarını geçici barınma merkezi haline getirdi. Burada barınan depremzede sayısının da 5 bini aştığı ifade ediliyor.Silifke ilçemizde Depremzedeler gelmeye başladılar.Silifke halkı el birliği olmuş vaziyete depremzedelere yardım için hummalı bir koşturma içersinde.Herkes işini gücünü bıraktı,depremzedelere nasıl yardım edebiliriz diye,onların yanında nasıl oluruz diye Silifke halkı kucak açtılar.Her bir köşede depremzedeler için yemekler kazanlarda kaynıyor,kadınlar ekmekler yapıyorlar,çocuklara yiyecekler dağıtılıyor,oyun alanları oyun parkları depremzedeli çocuklarla doldu taştı.Vatandaşlar onların acılarını unuturmaya çalışıyorlar ellerinden geleni yapıyorlar.Silifke halkı tek yürek olarak,depremzedelere kucak açtı.Vatandaşlardan,Fatma Baysal,şunları ifade etti,Komşular hep birlikte,gücümüzün yetiği kadar ekmekler yaptık.Sıcak sıkmalar yaptık,onları yesinler diye.Bizler onların acılarına ortak olduk.Hepimiz aynı duruma düşeriz.Bir kap sıcak çorba  ellimizden geldiği kadar paylaşıyoruz.Onların acılarını unuturamayız,ama sadece maddi olarak değil manevi desteklere çok ihtiyaçları var.Bizler ellimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz dedi.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir