Üzümcünün Yüzü Gülüyor

Kuru üzümler üreticinin yüzünü  güldürüyor.Kuru üzümler satılmaya başladı.Üüzüm üretici Hülya Can fiyatların Kilosu 40 Tl den başladığını çok düzensiz olduğunu ifade eti.Herkesin ayrı fiyatlar söylediğini fiyatların sabit olmadığını ifade eti.Bu senenin mahsulünün güzel olduğunu kuru üzümün faydalarını saymakla bitiremeyiz, uru üzüm yemek açlığı azaltabilir ve tokluğu etkileyen hormonları değiştirerek, yemekle enerji alımını azaltmakta ve bu da vücut ağırlığını korumaya yardımcı olabilmektedir. Kuru üzüm her evde bulunan bir besin olmasına rağmen faydaları herkes tarafından ayrıntılı bir şekilde bilinmez. Kuru üzüm sayesinde pek çok hastalıktan kurtulmak bile mümkündür. Düzenli kuru üzüm tüketildiğinde beden pek çok hastalığa karşın korunmuş olur. Çok şekerli bulunup bazı kişiler tarafından dikkatli tüketilmesi tavsiye edilmesine rağmen içeriğinde doğal şeker bulunduğu için aşırı tüketilmezse denildiği gibi bir zararı bulunmaz.

Kalp sağlığını iyileştirebilir. Fenolik bileşenler ve yüksek lif içeriği nedeniyle kuru üzüm plazma antioksidan kapasitesini artırarak ve total ile  kolesterol seviyelerini, sistolik kan basıncını ve iltihap tepkisine bağlı molekülleri düşürererek  Şeker hastaları veya insülin direnci olanlar için kuru üzüm, GI’in yanı sıra yüksek lif ve antioksidan kapasitesi ile daha düşük Tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olabileceğinden sağlıklı bir seçimdir.

Bağırsak sağlığını destekler, kolon kanserine karşı koruma sağlar.

Antioksidan ve antibakteriyeldir, bu özellikleri   bileşik içeriklerinden gelmektedir. Kuru üzüm çalışılanlar arasında en yüksek  bileşiğe sahip besindir. (mg/kg) Kuru üzüm > tarhana > kuru siyah erik > kuru kayısı > kırmızı üzüm  taze kapya biber  taze üzüm. Toplam  bileşiklerin seviyeleri kuru üzüm çeşitleri arasında farklılık göstermektedir, beyaz kuru üzüm en düşük değere sahip olan, kırmızı kuru üzüm ise en yüksek değere sahip olandır. Antioksidan kapasitesi ile beyaz kuru üzüm en düşük değere sahipken, kırmızı kuru üzüm en yüksek değere sahiptir.  Bunun yanı sıra kuru üzümdeki kalsiyum ve magnezyum emilimini artırarak, kemik mineral içeriği ve yoğunluğunu korur ve kemik yapısını desteklerÜzüm tüketerek hastalıkla mücadelede daha dirençli bir bünyeye sahip olunacağını vurgulayan Sabır, ‘Kuru üzüm, insan vücudunda kansere neden olabilecek zararlı maddelere karşı koruyucu özellik taşımaktadır. Üzümde bol miktarda bulunan ve güçlü bir antioksidan madde olan ‘Rezveratrol’,  insan bünyesinde kanser hücrelerinin gelişimini sınırlandırıcı etki yapmaktadır. Bu madde ayrıca, insanlarda aşırı soğuk havalara karşı direnç sağlamakta ve bünyeye giren virüs ve mantarlarla savaşarak bünyeyi bu tür zararlılara karşı korumaktadır. Öte yandan, kalple ilgili olarak kuru üzüm, başta kanın temizlenmesi, kalbin güçlendirilmesi ve dolayısıyla kalp-damar hastalıklarına karşı direncin artmasına da yardımcıdır. İleri yaşlarda, üzümün unutkanlığı önlediği alzaymır gibi hastalıklara karşı da iyi geldiği bilinmektedir. Mevsimler arası geçiş dönemlerinde yoğunlaşan gribal enfeksiyonlara karşı da bağışıklık sistemini önemli derecede güçlendirmektedir. Yine vücutta biriken toksinler dediğimiz vücuda zararlı olan yabancı maddelerin dışarıya atılmasında üzümün önemli faydaları vardır. Yorgunluğu ve ağız kokularını giderici özelliğe de sahip olan üzümün faydaları aslında çok daha fazladır. Bir avuç kuru üzüm stres kaynaklı çeşitli zorlukların üstesinden gelmek için önemli etkiye sahiptir. Stresi kuru üzümle yenin. Çünkü üzüm, tüm vücut hücrelerinde olduğu gibi insan beynindeki hücrelerin enerji kaynağıdır ve insanın ruhsal gücünü doğrudan etkileyen bazı bileşiklerin salgılanmasına da yardımcı olduğu bilinmektedir.’Kuru üzüm her gün 1 avuç tüketilirse tokluk hissini arttırır.

Düzenli kuru üzüm tüketen kişilerin kolesterol seviyeleri düzenlenir.

Kuru üzüm tüketimi depresyon ve yorgunluğu azaltarak kişinin enerjisini yükseltir.

Kuru üzüm romatizma ve romatizmayla ilgili bütün hastalıklara karşı vücudu korur.dedi,Herkesin  üzüm Tüketmesi gerektiğini çocuklara kansızlığa iyi geldiğini dile getirdi.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir