POP SANATÇILARI VE GÜVENLİK

1974 yılında şimdiki Göksu oteliyle ( o zamanlar çadır oteli) arasındaki küçücük meydanda çok zevkle yapılan Silifke müzik ve folklor festivalinin gece programları için herkes can atardı. Müzeyyen Senar , Barış Manço , Belkıs Akkale , Burhan Çaçan , Yaşar Özel ve bilhassa Bedia Akartürk gibi birçok sanatçı elinde mikrofonla seyirci  arasındaki koridorlarda eserini icra eder ve onlarca Silifkeli sahneye çıkıp sırayla sanatçılara çiçek ve başka ödüller takdim ederdi. İşte bu festivaller insanların eğlenmesine, enerjilerini atmasına, sanatçı seyirci dostluğuna yarar ve insanlar konser izlediğinin mutluluğu içinde evine dönerdi. Gel zaman git zaman bu halk ve sanat müziği sanatçıları söndü. Bunların yerine popçular rağbet aldı. İş popçu olunca oturarak seyretmek modası da geçti.

2000 yılında Orhan Hakalmaz’ın, Zara’nın yani ulus müzikleri sanatçılarının programında oturduğumuzu daha sonra ayakta izleme yönteminin seçildiğini anlatayım.

Göksu Oteli’nin önüne sığmayan seyirciler için 1988-89 yıllarında sanırım stadyumda festival programı düzenlendi. Bu da çeşitli nedenlerle yürümeyince 1994 yılında festival programı Silifke lisesi ile Gazipaşa ilkokulu arasında gerçekleştirildi. Burası da Silifke’ye dar geldi. Bir iki yıl içinde Silifke lisesinin su büklümü tarafında geniş bir festival alanı çevrilerek seyircilerin oturması sağlandı. 2000’de bilet satışı yapıldı. Fakat geçmiş dönemde bir hatıramı anlatıp tekrar bilete döneyim.

Bizler Göksu Otelinin önündeki alana giremezdik , paramız yoktu. Ama kimileri Göksu ırmağı tarafından duvarı tırmanıp sahneye doğru kendisini atardı. Bunu beceremeyenler de program alanının kapısı önünde yığılır uslu uslu beklerdi. Programın bitmesine 15- 20 dk kala belediyenin zabıtaları kapıları açar 15 20 dk festivali seyreden Silifkeliler mutlu olurdu.

Bir gün kayısı festivalinde insanlar sahne çevresinde bekliyormuş. Biri birine sormuş “kim çıkacak” diye öbürü de ona “hadise çıkacak hadise” demiş. Hadise sanatçısını tanımayanlar bu sözü duyunca orada bir olayın çıkacağını düşünmüşler ve alanı bir anda boşaltmışlar. Bizim Silifke’de;  hadise de çıktı , Volkan Konak da çıktı , Sibel Can da çıktı, Ebru Gündeş de çıktı, Kibariye de çıktı.. Çıkmadık sanatçısı kalmadı.  Ama hiçbir zaman Silifke seyircisi festival adabını bozacak şekilde hareket etmedi. Hatta  bazı pop sanatçılarının kendini bilmez menajerleri sahne görevlilerinin ve basın mensuplarının sahneden aşağıya inmesini söylediğinde, organizasyonu yapan müzik ajanslarının sorumluları menajeri aşağıya bile attı.

Gelelim 49. Uluslararası Silifke kültür haftasına. Seyircisi tamam , ses tamam , sahne tamam , ama nedense her an hadise çıkacakmış gibi gerginlik yaşandı. Bu gerginlik murat boz programında hat safhaya ulaştı. Bu sanatçının menajeri  ve sahnede görevlendirdiği korumaları sanki Silifke’ye eziyet etti. Emniyet çalışanlarını, sahnedeki belediye çalışanlarını o kadar yordu ki, insan konsere geldiğine pişman olurdu. Bir kere seyircinin demir parmaklıklar arasına sıkışıp konser seyretmesinin anlamı var mı ? 2 sahne tarafına yönelen her görevlinin bir başka yerden gelmiş kişilerce itilip kakılmasına gerek var mı ? bizzat kendim yaşadım. Sahneye jüri üyesi olarak çıkıncaya kadar ecel terleri döktürdüler. Sonraki gün bunun nedenini oradaki görevlilerden sordum. Festival organizasyonunu alan kişiler o menajer bizi ölüm derecesinde tehdit etti, dediler. Biri de onun güvelikçileri olunca, sanki festivali Silifke Belediyesi düzenlemiyor, sanki sahnedeki Silifke Belediyesi görevlileri hiçe sayılıyor, sanki sahne organizasyonunu gerçekleştirilen kişiler yabancı kalıyor.. İşte Silifke’de hadise konserinde hadise çıkmadı ama Murat Boz konserinde onların seyirciye uyguladığı şiddet ve terörü asla unutmayacağız. Hele o benim omzumdan yapışıp da sen nereye gidiyorsun lan diye beni iten o güvenlikçi midir , Murat Boz’un koruması mıdır nedir bilmem. Ben biliyorum ki, bu pop sanatçılarını çok şımartıyoruz. Hem ücretini ödüyorsun hem idareyi senin elinden alıyorlar. Zabıtalar bizim vatandaşla karşı karşıya geliyor, polis vatandaşla karşı karşıya geliyor, adam bunun karşılığında konser verecek. Bir gün bu pop sanatçılarının da havasının ineceğini düşünerek 49. Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor haftasında görev alan tüm belediye çalışanlarını , tüm emniyet güçlerini tebrik ediyor, geçmiş olsun diyorum.

Kalın sağlıcakla

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir