Kortej biter , festival biter

Bu söz , Silifke festivali için yıllardır söylenir. Neden derseniz , festivalin en önemli gösteri ve organizasyon bölümü açılış ve kortejdir. Önce ki günde yani 20 temmuz günü 49. Uluslararası müzik ve folklor festivalinin açılışı ve devamında kortej geçişi yapıldı. Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ve Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner’in konuşmalarından sonra kortej kurdelesinin kesilmesi ile başladı. Daha sonra da yaş kütüğüne bröve çakıldı.

Bröve nedir derseniz , 2000’li yıllarda hep tartışılıp duruyordu. Festivali hangi yıl yaptık hangi yıl yapmadık. Bir de bu yıl kaçıncı yılı ? İşte ben bu sorunu kökünden çözmek için bazı yerlerde gördüğüm yaş kütüğü hikayesini Silifke’de de canlandırdım. Geçmişte birlikte çalıştığımız Sefa Özbaydağ ile bu yaş kütüğünü yapmayı Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel’e anlattık. Devamında başkanın , zamanın temizlik işleri müdürü Hüsamettin Erekli’ye emir vererek bir yaş kütüğü kestirdi. Dut ağacından kesilen 1,5 metre boyunda 30 40 cm eninde bu kütük öyle ağırdı ki bunu festival alanına taşımak çok zordu. Fakat durduğu yerde de sağlam duruyordu. O yıla kadar bütün festival yıllarını 1974’ten başlayarak tarih halinde küçük bir plakete yaptırıp sıralayarak çaktık. Ondan sonra da her festival açılışında bu yaş kütüğü oraya gitti ve kutladığımız yıllık plaketi, protokol tarafından çakıldı. Böyle bir geleneği başlatmamız festival tarihlerini şaşırmamamıza fayda sağladı. Bundan sonra da bu kütük hafif yapma bir kütükle değiştirilerek taşıması kolaylaştırıldı.

Diyorum ki ; kortej biter , festival biter. Çünkü kortej çok zordur . Protokolü yerleştirmek protokole ikramlar , festivalin özünün dinleyiciye iletilmesi, dinleyici katılımını arttırmak ve  kortejden geçen grupları kargaşa olmadan sıralamak … Bunlar bitti mi iş kolay

 Bu yıl , Mehteren takımı Silifke Belediyesi Halkoyunları grubu , Gaziantep Halkoyunları grubu , Akçaabat Halkoyunları grubu Moldova Gagauzyeri Şennik Halkoyunları grubu  , KKTC Lefkoşa Halkoyunları grubu protokol önünde gösterilerini yaparak geçtiler. Fakat isim Silifke müzik ve folklor festivali olunca , en iyi müzikle en iyi oyunla Silifke Belediyesi Halk Oyunları grubu , festival kortej geçişine damgasını vurdu. Burada halk oyunlarına büyük emek veren , aynı zamanda annesi,  babası  eşi ve kızı da halk oyunlarının içinde yoğrulmuş halk oyunları hocası Sefa Özbaydağ’a ve oyuncularına teşekkür ediyorum.

Yıllardır yapılan Silifke festivalinde geçmişte çok büyük kortejler gördük. Kortej sıralaması Silifke stadının ucundan Atatürk anıtına kadar geliyordu ve doyurucu şekilde Türkiye içinden ve dışından katılımcı Halk oyunları grupları vardı. Birkaç senenin sağlık problemleri bugünlerde grupların seyahatlerinin pahalı olması bir de organizasyon mu yoksa başka bir sıkıntı mı bilemiyorum , zengin bir kortej geçişini gösteremedi.

Bir de festivalimizin adı uluslararası olunca bu isme bizi Almanya’dan gelen Hassloch kardeş şehir başkan ve ziyaretçileri bizi taşıdı. Bazısı bilir bazısı bilmez , Silifke’nin en eski, en deneyimli , en kardeşane kardeş şehri Hassloch’tur. 1999 yılı Şubat ayında Hassloch Belediye Başkan yardımcısı Jurgen hurle ile Sadık Avcı’nın uzun çalışmalar sonucu birlikte imzaladığı Hassloch Silifke kardeşliği meyvesini bu kortejle de verdi. Uzun çabalarıyla iki şehrin kardeş olmasında emek veren Faruk Özdüzenciler,  Sadık Avcı  , Bayram Ali Öngel ve ben sistemli olarak yürüttüğümüz kardeş şehir ilişkilerinde bir müddet kopukluk olsa da bu yıl yeniden geriye dönüş yapıldı. Kardeş Şehir Hassloch Belediye Başkanı Tobies Meyer, Hassloch Belediye meclis üyesi Jurgen Foght yanında Hassloch’taki Türk temsilciler İnci ve Esin Hanımlar ve diğer konuklar korteje renk kattılar .

Silifke müzik ve folklor festivali deyince akla gelenlerden birisi karaçadırdır. 1974 yılından beri kortej geçişinde kendi köylerini temsil eden ; Kavaklılar , Çataklılar , Kabasakallılar , Tosmurlular , Kıcalılar ve daha bir çok köyler kortejden geçmediler ve çadır da kurmadılar.  Sebebini bilmiyorum , benim için otantik döşeli bir Yörük çadırı ve içinde kültürümüze uygun müzik yapımı çok gerekliydi. İnşaallah gelecek yıllarda bu çadırlarda bir çok şeyirlik oyunu seyretme imkanımız olur. Benim küçük temennim de bir zamanlar Cavit Erdem tarafından yazılıp bestelenen festival türküsünün festival ses cihazında ara ara çalınıp ortama renk katılması.

Kalın sağlıcakla.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir