KIŞLIK PEKMEZLER YAPILMAYA BAŞLADI

ilçemiz Silifke’nin ve komşu ilçemiz Gülnar bağ bozumu mevsimi dediğimiz Eylül ayında pekmez yapılmasına başlandı. Kuşaktan kuşağa aktarılan pekmezin en önemli özelliği ise hiçbir katkı maddesinin kullanılmaması. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmez gıda kaynaklarından biri olan pekmez, Pekmezin yapımı emeklidir. Pekmez  ve vitaminlerle tam bir şifa deposu.

Gündüzler mahallesi sakinlerinden Nazife Kolcu pekmezin  özelikle kış aylarının faydalı enerji kaynaklarından birisidir.Evde kendimiz emek vererek yapıyoruz. Kazanlar kaynatılarak pekmez elde ediliyor. Özellikle tavaların etrafı hava almayacak şekilde oturtuluyor, susaktan elde edilen kevgirlerle sürekli karıştırılarak kaynatılıyor. İlk kaynatmadan sonra toprağın çökmesi bekleniyor ve daha sonra süzülerek iki ayrı kaynatma işleminden daha geçiriliyor ve pekmez halini alıyor.Odun ateşinde kaynatma yapıyoruz.

.Üzüm pekmezinin faydaları saymakla bitmez.Kansızlığa iyi gelir.Kalsiyum,demir,günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar.Pekmez herşeye faydalıdır.Bizler köylüler olarak kendimiz üzümlerimizi yetiştiriyor” bunları pekmez haline getiriyoruz,”dedi.

HABER ESMA OKUR

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir