Çirkin Amerikalı

Çirkin Amerikalı, yazarını hatırlamadığım  geçmişte okuduğum bir kitaptı. Kitabın en önemli  bölümü  Güneydoğu Asya ülkelerinden birine gemilerle gelen yardım paketlerinin dağıtılmadan önce üzerine  o paketin yardım olarak Amerika’dan geldiğini yazan broşürlerin üzerine yapıştırılmasıydı. Yani  Amerikalılar bir komplo hırsızlığı ile o  yardım paketlerinin kendilerinden geldiğini propaganda yapıyorlardı.

Amerika’nın  Vietnam Savaşını yeni nesil bilmez. Güneydoğu Asya ülkelerinden Vietnam’a yardım amacıyla giden ve orada Vietnam düşmanlarıyla savaşan Amerikalılar bir gün geri çekilip ülkelerine döndüler. Binlerce Vietnamlı toplu mezarlara gömüldü. Ölenlerin sayısı bilinmeyecek kadar çok. Amerika’nın dünya üzerindeki Emperyalist işgallerinin biri de Irak’ta oldu. Herkesin Saddam propagandasına kapılıp Irak yıllarca dayanır  dediği olay, bir balon gibi söndü ve Irak ordusu birkaç günde darmadağın oldu. İşte sömürgecilik uğruna Irak’ta yapılan Amerikan işgalinin ve buna bağlı insanlık eziyetlerinin hiçbirisi hesaba getirilip sorulmadı.

Yanımızdaki Suriye aynı. Ortadoğu’nun zengin kaynaklarına göz diken dünya tüccarları yine  Amerikan hükümetini dünya jandarması olarak kullanarak Suriye’de  katliamlara , devletlerin parçalanmasına ve milletlerin birbirine düşman olmasına kadar götürdü işi.

Türkiye olarak biz, Amerika’nın Suriye’de yarattığı olayların acısını çekerken  bu işe şimdi de Afganistan eklendi.

Haberleri hiç kaçırmayan ben 30 yıl sonra  Amerika’nın Afganistan’dan çekilmesini pek de kayda değer bulmamıştım. Fakat Türkiye’ye mülteci akını Kabil Havaalanının kurulmasının Türk Silahlı Kuvvetlerine bırakılması gibi konular Türkiye’de ki  siyaset gündemine iyice düşerek yapılan yorumlardan bu işin bizim lehimize olmayacağını anladım. Şunu düşünüyordum. Taliban , Kabil’e gelinceye kadar 1-2 yıl geçer. Fakat Amerika’nın bile beklemediği bir süratle şehirleri ele geçiren Taliban, bir anda Afganistan’da değil, dünyadaki dengeleri değiştirdi. Şimdi Taliban’ı destekleyen Rusya, Çin gibi birçok ülkeler Satrançta kazançlı çıktı. Galiba Çirkin Amerikalı yenildi. Acaba Türkiye ne oldu? Türkiye  Suriye cenderesinden sonra Afganistan cenderesinin de içine düştü. 

Türkiye için Afganistan coğrafyası vazgeçilmez bir yerdir. Belki de Türk Silahlı Kuvvetleri geleceğe dönük plan ve projesini yapmıştır. Amerikan destekli Afgan hükümetini yenen Taliban’ın  binlerce sayıda Amerikan silahına erişmesi , silahlı araçlara uçaklara el koyması,  40 bin kişi ile 300 bin kişiyi yenmesi ileriki günlerde bizim için nasıl bir sonuç doğurur kestirmek zor.

Türk dünyası ile Türkiye arasında kalan Afganistan’da dostluk, barış ve düzenli bir hükümetin olması Taliban dahi olsa Türkiye ile anlaşmalı hareket etmesi bizim için mutlaka iyi olacaktır.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir