HAYVANLI BİR SOHBET

İlim Adamları ‘insanda bir hayvandır.’dese de ,insan insandır.Hayvan hayvandır.

Burada Darwin’in insan teorisine girmek istemiyorum.Topraktan geldik toprağa döneceğiz inancımızla bazen insanlara hayvanlı taltifler bazen de hayvanlı hakaretler yapıyoruz.

Hayvanlı benzetmeler içinde bir kadını artı değerleri ile tanıtırken aşağıdaki örnekler gibi söyleyebiliriz.

Ceylan gibi kız,sülün gibi kız sözleri ile güzelliğini övebiliriz.

Selvi boylum demekte bir taktir benzetmesidir. Bebek gibi demek yanında ay gibi demekte yüzünün güzelliğini tasvir eder.

Katır gibi demek onun gücünü ‘eşek inadı gibi demek ‘onun inatçılığını anlatır.

Gerek huy güzelliği veya çirkinliği ,gerek yüz göz ağız güzelliği veya çirkinliği. Gerekse de boy post endam güzelliği veya çirkinliği karşısında insanlara yine hayvani yaklaşımlarla benzetmeler yaparız.

Ayı gibi adam demek hem onun kabalığını hem de gücünü gösterir.Canavar gibi birisi demek çalışkanlığını yırtıcılığını ve davranışını anlatır.

Bir kadına veya erkeğe zürafa gibi dediğimizde hemen uzun boylu olduğunu kestiririz.’Leylek bacaklı dediğimizde ise ince uzun ve zayıf bir bacağa sahip olduğu aklımızda yer eder.

Birisi birine orada Abidin kör gaz gibi ne duruyorsun ? derse salak bir adam anlaşılır yine ördek gibi kıçın kıçın yüzüyor, dendiğinde o kişinin işlerinin ters gittiği anlatılır.

Devamlı kişiye göre rol değiştiren birine güvercin gibi takla atar deriz.

Aşk ta çok kararsız kalıp devamlı şekil değiştiren birine ise ‘maymun gibi şıpsevdi terimini yakıştırırız.

İnsanlar içinde ürkek korkak olan birisi tavşana benzetilir. Ayrıca o adam ne etliye,nede sütlüye karışıyor ve çevresine faydasız biri ise tavşan boku gibi,ne kokar ne bulaşır.Şeklinde yakıştırma yapılır.

Kötü huyu olan insanlar daha çok köpeğe benzetilir. Köpek gibi ısırır, köpek gibi dalayı verir, köpek gibi saldırır.sözleri de bunlardan bazılarıdır.Yine köpeğe benzetmenin birde iyi yönü vardır.Köpek bile senden vefalı çıktı.Benzetmesi de vefasız biri için söylenen sözdür.

Bir oradan bir buradan konuşan kararsız ve ne yapacağı beli olmayan insanlara da ala kabak yakıştırması yapılır. Ala kabak gibi bir alttan girer bir üsten.,yakıştırması böyle insanlar için kullanılır.

Hayvanlar içinde serçeyi hepimiz biliriz. Bazı gerilla hareketlerinde yapılan taktiğe serçe planı denir. Biliyoruz ki serçeler her hangi bir yiyecek yerinde sürü ile toplanırlar. Orada her hangi bir gürültü veya tehlike anında her biri değişik bir yere uçar.

Yani sürü halinde aynı tarafa uçmazlar. Bu hareketi geliştiren gruplara da serçe taktiği geliştirdi deriz.

Bir grupta bir görünen, bir yok olan insanlara da karabatağa benzer yakıştırması yapılır.

Güzel bir kıza yörükler arasında maya gibi,tülü mayaya benzer., deriz. Yine güzel bir kadına tay gibi,kısrak gibi yakıştırması da yapılır.

Salak bir adama inek yakıştırması yapıldığını ha babam sınıfından hepimiz biliyoruz.

Çok çevik ve hareketli birine de sincap gibi tırmandı. Yavaş olan birine de kaplumbağa misali yakıştırması yapılır.Öküz gibi sözünü kime söylendiğini hepimiz biliriz.Bu benzetmeler bitmez arslan gibi sözüne sevinen bu millet.çakal gibi sözünü duyduğunda gıcıklanır. Hoşca kalın

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir